Hvor mye MALING trenger du?

Lurer du på hvor mange spann med maling du skal kjøpe? Her kommer tommelfingerregelen:

En liter med maling vil vanligvis dekke ett strøk på 8-12m av veggen. Malingen kommer som oftes i 10-liters-spann. Det vil si at ett spann vil normalt dekke ett strøk på ca 100m2. Det første du må finne ut er hvor mange kvadratmeter du ønsker å male, husk i regne bort vinduer, takbord og vindskier. Husk også og legge til for et andre strøk.

Har du funnet ut at flaten du skal male for eksempel er 120m2, dobbler du først antallet og deler deretter på 10. Da trenger du 24 liter. Det betyr at det lønner seg å kjøpe 3 spann á 10 liter (30L). Det burde holde med god margin.

HUSK OGSÅ:

 • Hvis du har maling igjen, er det bare å ta nye strøk.
 • Det står på spannet hvor mange m2 det dekker.
 • Med en god rulle eller pensel er det lettere å tilpasse riktig mengde.

SKAL DU MALE UTE?

Hos Enkel sier vi alltid at en riktig husmaling utendørs må:

 • tørke raskt – sånn at du rekker 2 strøk på en dag
 • være lett å stryke ut – gir et jevnt og pent resultat
 • ha svært god heft – her har underlaget stor betydning, men de beste malingene ”sitter som klistret”
 • ha egenskaper som gjør den MAKSIMALT værbestandig

HVORDAN MALE NY UBEHANDLET KLEDNING:

STEG 1: FORARBEID
Start med å rengjøre det som skal males. Alt skal være rent, fast og tørt og det er viktig å få bort såperester, så skyld derfor godt med vann. Fuktinnholdet i treverket skal være under 18 % før det males.

STEG 2: GRUNNING
Ny kledning/trykkimpregnert kledning behandles umiddelbart (ev. innen 3 uker e/oppsetting) med oljegrunning når du skal male. Husk å behandle kuttflatene/endeved ekstra nøye. Dette gir god forsegling av endeveden og ekstra beskyttelse mot råte.

STEG 3: TOPPSTRØK
Påfør to strøk med maling, og ta helst tre strøk på høvlet treverk og detaljer for best beskyttelse. Du kommer til å angre om du har på for lite maling, så bruk opp hele hele spannet. Har du maling igjen, er det bare å ta nye strøk. Det står på spannet hvor mange m2 det dekker. Med en god rulle er det lettere å tilpasse riktig mengde.

 

SKAL DU MALE INNE?

Kjøp først 1 liter av fargen og mal på en større flate og ta en vurdering. Fargeinntrykket blir ofte annerledes når du får se det på en stor flate og i riktig lys hjemme. Når du har valgt riktig maling, og er igang er det lett som en lek.

 

TIPS TIL MALING AV NYE GIPSPLATER:

STEG 1: FORARBEID

Før du dypper penselen i spannet er det viktig å klargjøre veggen du skal male. Vask gjerne veggen med en fuktig klut, og bruk en sparkel over eventuelle skader og hakk. Derretter bør du slipe og fjerne støvet fra de sparklede omeråde.

STEG 2: GRUNNING
Etter sparkel og sliping lønner det seg å grunne en gang med samme rullekvalitet som brukes til toppstrøkene, for å få et jevnere underlag. Da blir det lettere å få et pent og varig resultat.

STEG 3: MALING

 1. Mal et strøk
 2. Slip lett
 3. Fjern støv
 4. Mal det siste strøket

Hos ENKEL finner du et bredt sortiment av maling og tilbehør fra verdens største leverandører til en god pris. I tillegg finner du flinke og behjelpelige ansatte som kan gi deg gode råd og blande malingen for deg til du får den perfekte fargen du ønsker deg!

 

 

Tilbake!